Politie houdt verdachte van veertig cybercrimezaken aan

Amsterdam – De politie heeft dinsdagmiddag 2 juni een 23-jarige man uit Sneek aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij tientallen mensen heeft opgelicht. Hij wist zijn slachtoffers enkele tienduizenden euro’s afhandig te maken. In totaal onderzoekt de recherche de betrokkenheid van deze verdachte bij veertig zaken.

Een aantal van zijn slachtoffers kwam met hem in contact via enkele van zijn accounts op sociale media waar hij beloofde dat je snel geld kon verdienen. Dat zou in dit geval gebeuren door deel te nemen aan een crypto mining machine. De verdachte beloofde zijn slachtoffers dat ze veel geld konden verdienen door via hem geld in te leggen. Daarvoor had de verdachte dan wel de bankgegevens met de bankpas nodig. Slachtoffers deelden deze informatie met de verdachte, die zo toegang kreeg tot meerdere bankrekeningen.

De eigenaren zagen vervolgens het geld van hun rekening verdwijnen, waarna ze aangifte hebben gedaan. Ook zijn de rekeningen gebruikt om geld van andere slachtoffers op te laten storten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het geld van transacties via Marktplaats waarbij de verdachte de aangekochte goederen nooit heeft geleverd.

Snel geld bestaat niet!

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat meestal ook. Daarom waarschuwt de politie om niet in te gaan op aanbiedingen die online worden gedaan en waarvan je op je vingers kunt natellen dat het niet klopt. De slachtoffers worden gebruikt en raken hun geld kwijt. De oplichters die gebruik maken van deze praktijken strijken het geld op. Ze gaan er mee door tot ze worden gestopt. Daarom is het belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als je je schaamt. Je kunt hiermee zorgen dat andere mensen, vaak kwetsbaren in de samenleving, niet hetzelfde overkomt.